30-09-2018

SET FRA ERHARDS STOL

Erhard Jacobsen

 

 

SET FRA ERHARDS STOL

Af: direktør for teatret Mungo Park Lasse Bo Handberg

 

For nylig sad jeg i Erhard Jakobsens gamle borgmesterstol i Gladsaxe. En smuk, uprætentiøs stol med klasse og alder. I den sad en af Danmarks første moderne bykonger og skabte en socialdemokratisk mønsterkommune. Herfra regerede Erhard og byggede, hvad nogle vil betegne som kronen på velfærdsstats-værket. Skoler, kirker, idrætsanlæg, højhuse med boliger til alle. Velstand til alle.

Og det var fra den stol han fik hevet DR's TV-byen til 2860 Søborg – og det var fra den stol, han siden indledte krigen mod DR’s røde lejesvende. Igen og igen tordnede Erhard mod den socialistiske manipulation af den danske befolkning, som han påstod udgik fra DR. Han mønstrede mere end 15.000 borgere, som optog og transskriberede alt, hvad DR udsendte, så man kunne påvise den systematiske manipulation, når DR bedyrede sin uskyld.

Jeg sad i stolen, fordi jeg er i gang med at skrive manuskriptet til Mungo Parks kommende forestilling om Danmarks største bykonge, som gik til kamp mod Danmarks største medie. Som led i min research besøgte jeg Gladsaxes nuværende borgmester, Trine Græse, som til min store glæde havde fundet stolen frem.

Erhard er historien om en populist, der kender mediernes magt og derfor ved, at man skal styre medierne, hvis man vil styre meningsdannelsen i et samfund. Derfor gik Erhard til angreb på DR, og det er vel rimeligt at sige, at han dermed startede en kamp, som i disse dage finder sin foreløbige afslutning.

De aktive lyttere og seere, kritiske licensbetalere og hvad de ellers hedder, alle Erhards børn, har vundet. DR bliver i det nye medieforlig og den nye public service-kontrakt stækket økonomisk og redaktionelt. Det er der mange grunde til, men en væsentlig en af dem er det ideologiske korstog, som Erhard startede for næsten 50 år siden.

Og dog? Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om Erhard egentlig ville være glad for den sejr, hans bevægelse i disse dage hiver i land. Erhard kæmpede mod socialismen i DR og han kæmpede mod monopolet (Man kan i den forbindelse lige sende en fødselsdagshilsen til TV2, nu 30 år). Men hans væsentligste argument var, at han ville sikre alsidigheden. Igen og igen råbte han på alsidighed, mens pandelokken flagrede hidsigt omkring.

Spørgsmålet er om det nye medieforlig og medfølgende aftaler med DR øger alsidigheden? Jeg tror det ikke. Ensidigheden har bare fået en ny farve.

Og spørgsmålet er så, om der kommer en ny Erhard og taler ensidigheden imod ...