19-08-2018

UD AF HÆNGEKØJEN, PÅ MED KLIMAFØRERTRØJEN

AF: ANNE SKAU STYRISHAVE

 

Der er rigtig meget snak om klimaforandringer på Christiansborg, men de fleste politikere har desværre den grønne omstilling meget mere i munden end i hjertet.

Det er uambitiøst, hvis man tror, at man bare kan spise danskerne af med tomme floskler, og det går simpelthen bare for langsomt med den grønne omstilling, hvis vi hele tiden skal skubbe handling på klimaområdet i baggrunden for endnu en omgang burkaforbud eller grænsekontrol. Og det er desværre det, der definerer dansk politik i dag. Men klimaet venter ikke på, at socialdemokraterne, regeringen og DF har nået udlændingestramning nr. 100.

Jeg tror, at danskerne er langt mere klimaorienterede og bevidste om vigtigheden af at føre en ambitiøs klimapolitik, end det sorte flertal på Christiansborg giver os kredit for.

Hvis man tror, at det gør Danmark til en grøn fører-nation, at Venstre ændrer farven på sit logo fra blå til grøn, eller at det er godt nok, hvis bare den ansvarlige minister tager et grønt slips på, gør man grin med danskerne og alt det, Danmark er kendt for at kunne levere indenfor vedvarende energi og klimavenlige løsninger.

Vi kan ikke bare sylte klimamålsætningerne i en 2030-plan. Der skal handling på bordet, så vi ikke lader os nøjes med at være et land, som lever op til nogle standarder. Vi skal være et land, som sætter de nye standarder. Hvis det nuværende flertal på Christiansborg ikke vil bidrage til at redde verden, må vi jo gøre det i vores lokalsamfund og i kommunerne. For der er ingen tid at spilde.

I Odense Kommune har kommunalpolitikerne en oplagt mulighed for at vise borgerne, at det godt kan lade sig gøre at handle på klimaudfordringerne ved f.eks. at accelerere planerne for afvikling af kul på Fynsværket. At Fynsværket kører på kul, er en af de helt store poster på fynboernes klimaregnskab, og for alle landets andre kommuner vil det ligeledes være fornuftigt at se på, hvilke klimatiltag man kan lave. Der er meget at gå i gang med, og kommunerne er simpelthen nødt til at have selvstændige, ambitiøse klimapolitikker.

Politikerne i landets kommunalbestyrelser har lige nu en enestående mulighed for at blive husket af de kommende generationer som dem, der revolutionerede den danske klimaindsats, mens Christiansborg spildte tiden på burkaforbud, vildsvinehegn og strammerkager. Så kan kommunalpolitikerne invitere Inger Støjberg og Lars Chr. Lilleholt på klimakage, når de har reddet Danmark. Og verden.