29-10-2017

KOMMUNEVALG: SMIL TIL BYRÅDSKANDIDATERNE :-)

 

Folketingsmedlem 

Trine Bramsen

 

 

, . -

De kommende uger vil byrådskandidaterne pible frem overalt på Fyn. De vil være synlige på gaden fra den tidlige morgenstund, når fynboerne er på vej til arbejde. De vil være foran supermarkeder og i gågaderne. Dette uanset om det regner eller sner.

Jeg har den største respekt for de mange hundrede fynboer, der har valgt at stille op til kommunalvalget. Uanset hvilket parti de repræsenterer. Uanset om de har været kandidater længe eller det er første gang.

Når man vælger at stille op i politik, er det sjældent for egen vindings skyld. Tværtimod. Der ligger timevis af hårdt arbejde i såvel kandidaturet som i selve arbejdet. I de kommende uger vil familier blive tilsidesat. Der vil blive brugt privat opsparede kroner på transport, foldere, kuglepenne og bolsjer. Alt sammen fordi kandidaterne brænder for demokratiet. Fordi de brænder for at løfte ansvaret for vores kommuner – og påvirke i den retning, de mener, er bedst.

Derfor er der en særlig grund til at smile til byrådskandidaterne. Uanset om de kommer fra et parti, som man ikke sympatiserer med. Man behøver ikke tage imod materiale fra partierne – selvom man næppe bliver mindre oplyst af at læse det. Men et smil koster ikke noget - og forpligter ikke.

Ingen er i tvivl om mit politiske ståsted. Det er Socialdemokratiet. Og derfor kommer jeg også selv til at stå på kampagner særligt i Odense for at bakke mine partikammerater op. Men som borger i Danmark er jeg først og fremmest demokrat. Derfor min store respekt for alle, der engagerer sig i samfundet på demokratisk vis. Uanset om det er kandidater, hjælpere eller vælgere. Uanset hvor dybt uenig jeg kan være i deres politiske overbevisning.

I efterårsferien var jeg til et møde i Rusland, hvor alle verdens parlamenter deltager. Dermed var det også et synligt billede på, at demokrati ikke bare er demokrati. Mange steder er politikerne ikke ganske almindelige borgere. De tilhører en særlig privilegeret overklasse i samfundet, og det er utænkeligt, at man kan blive valgt uden korruption, valgsvindel og andre ufine metoder.

Der er langt fra disse til en dansk politiker i regntøj og gummistøvler, der kommer cyklende en mandag morgen. Ikke at det skal lyde som en klagesang over forholdene i dansk politik eller for dens skyld det danske vejr. På ingen måde. Men måske vi af og til glemmer, at vi faktisk har et ret tilgængeligt og gennemsigtigt politisk system i Danmark. Et system, som vi kun kan bevare, hvis vi har kandidater, der stiller op. Og hvis vi som borgere går hen og stemmer.

Godt kommunalvalg til alle. Og tak for jeres indsats. Ikke mindst kandidaterne.

PS Hvis du har en kommentar/mening til brevet, skal du klikke på overskriften med rød skrift - rul derefter ned til kommentarfeltet