01-10-2017

SKAL DE ÆLDRE KLARE MERE SELV?

Velkommen til premieren på bloggen ’SØNDAGS-BREVET’!

Første indslag, ’De ældre skal klare mere selv’

I overskriften har jeg byttet lidt om på ordene, så det bliver et spørgsmål: ’Skal de ældre klare mere selv?’

  • Hvad mener du om indslaget efter at have læst det?
  • Har du lyst til at give din mening tilkende?
  • Klik på overskriftenmed rød skrift – og rul ned til kommentar-feltet

 .

Leder: De ældre skal klare mere selv

Af redaktionschef Peter Hagmund-Hansen, Fyens Stiftstidende

Vi danskere lever sundere, bedre og længere end nogensinde tidligere i historien. Det er en lykkelig udvikling, der betyder, at ældre danskere får lov at opleve endnu flere stjernestunder med børnebørn, oldebørn og tipoldebørn - foruden at få endnu mere tid til alt muligt andet glædeligt og givende i livet. 

Disse lykkestunder kan imidlertid ikke fjerne det faktum, at de stadigt flere ældre får betydelige konsekvenser for de kommunale budgetter.

I Odense Kommune diskuterede man i sidste uge således nok engang, hvorvidt kommunen prioriterer penge nok til ældreområdet. Det har man tidligere gjort i andre kommuner - og man kommer til at diskutere det igen og igen og igen i både kommuner, regioner, regeringer og folketing i de næste mange årtier.

For vi bliver ældre og ældre, og flere og flere af os vil komme til at belaste sundhedsvæsenet og plejesektoren - mange af os endda som stærkt plejekrævende ældre, f.eks. på grund af demens.

Det glædelige faktum, at vi lever længere og derfor får endnu mere tid til at tage i sommerhus eller Legoland med vores børne- eller oldebørn, indeholder derfor også det deprimerende faktum, at udgifterne til ældreområdet vil fortsætte med at vokse. Politikerne - ikke blot i Odense, men i hele verden - skal derfor løbende finde nye svar på, hvordan man vil justere eller finansiere ældreomsorgen og ældreindsatsen.

Det er derfor nødvendigt at indse, at de ældre i stigende grad selv bør finansiere større dele af den pleje og omsorg, de modtager fra samfundet. Det er matematisk og økonomisk umuligt, at man kan lade servicen fra det offentlige fortsætte på samme niveau, mens antallet af plejekrævende ældre blot vokser og vokser. Ganske vist kan man en overgang hente endnu flere penge til ældreomsorg fra børnepasning, skoler, uddannelser og fra de erhvervsaktive, men i længden kan det ikke lade sig gøre at suge penge nok ind. Derfor er de ældre nødt til selv at bidrage i større omfang end nu.

Der er ingen tvivl om, at ældre mennesker, der ikke kan klare sig selv, skal have hjælp af samfundet. Men mange ældre kan faktisk klare sig selv økonomisk; mange sidder i huse eller lejligheder, der er betalt ud, eller har på anden vis adgang til midler, der kan anvendes til at betale for noget af den service, som samfundet yder. Derfor er det rimeligt, at disse ældre selv betaler en større del af udgiften.

Både den nuværende VLAK-regering og den tidligere socialdemokratisk ledede regering har lykkeligvis gjort en hel del for at gøre fundamentet under fremtidens samfundet mere solidt, f.eks. ved at skabe et mere holdbart pensionssystem med en højere pensionsalder og en mindre attraktiv efterlønsordning. Kommende regeringer må gå endnu længere og sikre endnu mere brugerbetaling i det offentlige - både for unge, ældre og dem indimellem.

Det er godt og lykkeligt, at vi lever længere. Og det er samtidig godt og nødvendigt, at vi kan skabe en samfundsøkonomi i balance.