SPROGDOKTOREN MANDAG 18. JUNI

Tegning: Gert Ejton

Uglesete ord

Tillægsord forsvinder, og dermed dør sprogets nuancer, mener en læser fra Ærø.

>>>>>> FORSTØR ORDLISTEN: KLIK PÅ DEN

 

En læser fra Ærøskøbing, Ulla de Frey, har fået en ”sælsom hobby”, som hun selv kalder det. Hun samler på ord, som er på vej ud af det danske sprog.

Hun bemærker, at især én bestemt ordklasse er truet. Hun skriver:

- Sproget ændrer sig naturligvis hele tiden, vi snakker jo ikke Holbergsk mere. Men det, der nok chokerer mig mest, er, at det mest er gået ud over adjektiverne (tillægsordene). Som om vi åbenbart ikke mere observerer og kan beskrive nuancerne i vores medmennesker. Lægger vi ikke mere mærke til, om de er nøjsomme eller videbegærlige, uanfægtede eller overrumplede, uglesete eller infame, så synes jeg, at vi affærdiger vores medmennesker.

- Og hvad kan det ikke give af problemer i vores parforhold, hvis vi ikke har mere end fire ord til at gøre rede for, hvad vi føler. Jeg siger ikke, at vi skal til at tale ovenud formfuldendt, men det må da ikke blive afstumpet. Sprog skal være en rigdom, vi har til at lege med eller nyde, ikke en række lakoniske, tekniske betegnelser.

- Men måske er jeg bare for nøjeregnende.

Rigtig, rigtig

Sprogdoktoren svarer: Tak for dine interessante observationer. Jeg har selv tidligere slået et slag for, at danskerne nuancerer brugen af forstærkerord.

Vi hører ustandselig udtrykket ”rigtig, rigtig”, selv om der findes en lang række synonymer: vældig, mægtig, virkelig, yderst, særdeles, usædvanlig, umanerlig, overmåde, uhyre, meget, voldsom, enormt, kolossalt, ekstremt, vildt, imponerende, knagende, bragende, knusende, styrtende osv.

Og nu til læserens lister over uglesete ord. De er så lange, at de vil fylde mere end denne bagside. I deres fulde længde kan de læses på www.fyens.dk /bagsiden

Her på bagsiden må læsernes nøjes med truede tillægsord, der begynder med a og b. Værsågod.

Truede ord med a og b - se listen ovenfor til højre 

Spørg om sprog Har du et spørgsmål om sproget, kan du maile til: sprog@fyens.dk